maandag 22 november 2010

Ding 11

Wiki's.

Een heel nieuw onderwerp deze keer. Wiki's. Leuk als je het fijn vindt om lijstjes aan te vullen en in te vullen.
Dan kun je je hart ophalen met wiki's.
Verder kun je natuurlijk je eigen wiki maken. Ik heb gekeken naar de site van Deventer en vond het heel leuk om te zien hoe ze het daar vorm hebben gegeven.
Als je als bibliotheek zoiets opzet zul je moeten zorgen voor bewaking van de juistheid van de gegevens die worden toegevoegd aan de site.
De grootste wiki kent natuurlijk iedereen: Wikipedia. En tegenwoordig natuurlijk Wikileaks. Hebben wij nog bibliotheekgeheimen?

Ding 12

Twitter...


Tweet tweet... Heb me aangemeld, vorige cursus al, maar voor mij is het niet bestemd. Als ik alle kamerleden zie twitteren in de bankjes vraag ik me af waarom televisiekanaal politiek 24 eigenlijk in het leven is geroepen. Bovendien vind ik het niet bijster interessant om te volgen waar Jan en alleman zich bevindt en wat hij of zij aan het doen is.


Twitter heeft een heel eigen inhoud, het vraagt om bondige teksten, maar veel van wat ik lees komt inhoudsloos over. Wil je er goed gebruik van maken moet je het eigenlijk via je mobiele telefoon gebruiken. Dan is het ook actueel. En dan moet je ook nog volgers zien te trekken. Hoe krijg je de klanten zover dat ze je volgen?

Voor de bibliotheek lijkt me een sms handiger! Voorbeeld: de nieuwe Arthur Japin is binnen! Kom 'm lenen in de bibliotheek. Aan mij is Twitter niet besteed. Vandaar dit kleine zielige vogeltje. Het fluiten is 'm een beetje vergaan. Geen tweet, tweet, maar meer twt, twt.



Ding 10


Delicious!


Een hapje uit dit appeltje is fris. Ik vraag me af of dit het meest ideale adres is om informatie vandaan te halen. Het voordeel van het zoeken is fijn, maar aan de andere kant is het ook (voor mij althans) wat ongeordend.

Ik snap het wel, je kunt altijd overal je eigen voorkeuren bekijken, maar wanneer doe je dat? In de vakantie hou je je wel met iets anders bezig. Het zijn enorme lijsten met veel gegevens, maar zelf ben ik niet gecharmeerd van delicious. Jammer, maar het is wel goed om te weten dat het bestaat en dat je hiermee goed kunt ordenen.

Je kunt heel veel dingen al via je eigen computer en andere sites bookmarken. Daar is Delicious niet uniek in.

Maar goed, het appeltje is bekeken, ik heb gehapt, maar dat was het dan ook wel.





ding 9

Een eerste tussentijds nadenk-moment. In de eerste 8 dingen veel geleerd. Veel is al bekend, maar ik ben er nog steeds niet uit wat ik precies in mijn werk kan gebruiken. Zeker, als je alle onderdelen (blog, foto's, RSS feeds) aan en met elkaar verbindt kun je als bibliotheek heel veel mensen bereiken via Internet. Je kunt je doelgroep bepalen en specifiek informatie gaan verzenden aan mensen die het op die manier graag tot zich nemen.
Zelf zie ik meerwaarde voor onderlinge contacten op vakgebied, voor klanten die graag op de hoogte blijven van de laastse nieuwtjes op boekengebied (waarom geen handige tips voor onze lezers die speciale wensen hebben - ) wijs ze op RSS feeds, op gedeelde informatie die bijvoorbeeld in Delicious staat - en op de onderwerpen op Flickr. Leg uit dat het er is en dat de bibliotheek er een rol in kan spelen, maar dit heeft ook zijn beperkingen. Klanten zijn heel zelfstandig en kunnen heel goed bepalen welke informatie ze wel en niet willen hebben. Daar zit ook een beetje de crux. Er is heel veel en misschien zijn de bibliotheken er wel om de informatie te filteren. Maar dan moet de kennis hierover wel aanwezig zijn. Daar is deze cursus bij uitstek voor!

zondag 14 november 2010

Ding 8

Een snelle opvolging deze keer. Bij het bekijken van Flickr ben ik (onbewust) al bezig geweest met ding 8. Via Picnic heb ik de foto uit Alcatraz al bewerkt en heb 'm in Flickr ook getagd.
Voor wat betreft de bibliotheek: als je veel tijd over zou hebben kun je je eigen publiek deelgenoot maken van de foto's in een map die je zelf aanlegt. Zoals nu op onze website gebeurt. Alle restyle projecten bij elkaar en op die manier de 'geschiedenis van de bibliotheek' vastleggen.
Maar ook foto's van lezingen (let op de copyrights) en andere activiteiten kun je delen. Als je leden de mogelijkheid biedt hierin te kijken kun je misschien een heel nieuee markt aanboren. Gekoppeld aan Facebook, Twitter en Hyves kunnen we een geheel maken waarin ook jongeren zich herkennen. Zo af en toe een goede tip over belangwekkende pagina's, inspelen op de actualiteit. Mogelijkheden zat!

donderdag 11 november 2010

Ding 6


Alcatraz
Originally uploaded by liesbethnovetheek

Ach ja, met veel omwegen en veel gepuzzel is het me toch gelukt om deze foto uit Alcatraz via Picnic en Flickr op het blog te krijgen. (tags: liesbethnovetheek's photostream, alcatraz) Deze foto heeft ons de hele vakantie op de been gehouden, omdat we steeds bedachten dat onze jeugd denkt dat alles vanzelf komt.
Dat dit Ding voor veel problemen zorgt is me ook duidelijk. Maar door de opmerking dat je de foto rechtstreeks in je blog kunt zetten kwam ik erachter. Het enige waarin ik me vergiste was het feit dat je bij een foutje in de tekst bij Blogger gevolgen heeft voor de foto. Die was verdwenen... Dus nu maak ik het blog via Flickr. Vanuit Flickr kun je de blog zo overzetten.

Ach ja, soms doe je wat je kunt doen, maar niet wat je moet doen!
Volgende opdracht.

Tegen deze zag ik het meeste op. De rest kan alleen maar meevallen.
Voor het werk: leuk om te weten hoe het werkt, maar het heeft voor mij geen toegevoegde waarde.