donderdag 3 februari 2011

Ding 23



Het laatste ding.
Wat ik heb geleerd:
Dat internet nog veel meer mogelijkheden heeft dan ik dacht.
Dat veel dingen die ik al deed op internet in deze cursus nog eens werden uitgelegd en vooral uitgediept.
Dat 23 dingen eigenlijk te weinig zijn om alles te doorgronden.
Dat dit nog maar het begin is: privé en voor het werk.
Dat RSS handig is.
Dat mijn favoriete dingen zijn: RSS, online muziek, library thing, google docs, en werkgerelateerde communities: Biebkracht en Ning
Dat ik het jammer vind dat een dag maar 24 uur heeft. Om alles goed te blijven volgen heb je eigenlijk meer tijd nodig.



Voor het werk ga ik in ieder geval Google docs gebruiken. Verder ben ik lid van Biebkracht en volg op die manier van alles wat te maken heeft met collectie.

Ik heb geprobeerd om bij alle dingen vooral het gebruik voor onze eigen organisatie aan te geven. Volgens mij is dat ook wel gelukt. En het is leuk om te merken dat we met veel collega's proberen om de geboden kansen ook in praktijk te brengen. We 'zitten' inmiddels op Twitter.

23 dingen was voor mij:
een ontdekkingsreis, weerzien met oude bekenden, verrassende ontmoetingen en een blik op te toekomst.
Ik heb geleerd om niet blijven zitten in de gemakkelijke stoel, maar overeind komen en op pad gaan. Open staan voor nieuwe ontwikkelingen, kansen en mogelijkheden: samen met onze klanten. Samen kunnen we dan wel 23 nieuwe dingen ontwikkelen!

De finish is dus eigenlijk weer een startlijn!

woensdag 2 februari 2011

Ding 22

Bibliotheek 2.0.
De gastvrije, open en altijd toegankelijke informatiebron. In stad en dorp en op internet.
Voor mij is vooral van belang dat ikzelf en de bibliotheek de mogelijkheden in de digitale wereld signaleren en een omgeving maken waarin personeel en klanten hun eigen inbreng hebben. Ik denk dat het heel belangrijk is om te peilen wat onze klanten van ons verwachten, maar ik vind ook dat wij als organisatie onze gebruikers moeten laten weten wat we kunnen. Dat is 2.0!
Wat ook belangrijk is dat wij, als medewerkers onze weg kunnen vinden in alle gebruiksmogelijkheden van de digitale wereld. Zelf ben ik actief op Biebkracht. Ook een community van, in mijn geval, bibliotheekmensen die bezig zijn met collectie. Met een messageboard, een forum en met collega's die je kunt raadplegen op hun eigen kennisgebied. Het doet een beetje denken aan ning.com, alleen dan in Overijssel en Gelderland.
Voor onze klanten is het goed om te weten waar ze ons kunnen vinden: via onze website, twitter en op google maps.
Bibliotheken zijn ontmoetingsplaatsen, maar ontmoetingen kunnen ook via internet. We kunnen als bibliotheek niet achterblijven bij de ontwikkelingen; we moeten goed kijken waar we onze klanten kunnen ontmoeten: fysiek of virtueel.
Deze cursus heeft voor mij in ieder geval veel leermomenten bevat. We moeten met z'n allen verder kijken dan ons gebouw en onze collectie. Er is nog een wereld te winnen met het aanbieden van de door onze klanten gewenste informatie. En als we onze gebruikers daarbij in kunnen schakelen krijgen we een actieve 2.0 omgeving. En dat willen we toch eigenlijk?
Midden in de samenleving, inspelend op de actualiteit en onze klanten mee laten bepalen wat we aanbieden en goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Dat is voor mij 2.0.
Het artikel van Lex Slaghuis en Karolien Selhorst vond ik inspirerend. Hoe de bibliotheek het voortouw neemt om gebruikers (docenten en ambtenaren) een op hun lijf geschreven cursus aanbiedt. Daarin zie ik de meerwaarde voor de bibliotheek in de toekomst. Ik denk niet dat het boek zomaar zal verdwijnen, maar laten we vooral gebruik maken van de techniek en kansen die we krijgen.